Διεθνές Βραβείο στην Ελλάδα για την συντήρηση των Καρυάτιδων | |
Νίνα Παπαλεξίου / Συντάκτρια |
Μία ακόμα διάκριση απέσπασε η χώρα μας, που παρά την δύσκολη περίοδο που διανύει δεν παύει να μας κάνει υπερήφανους. Πρόκειται για το διεθνές βραβείο Keck που απονεμήθηκε απο το Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης (International Institute for Conservation I.I.C.) στο Μουσείο Ακρόπολης και στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
To βραβείο Keck καθιερώθηκε το 1994 προς τιμήν του ζεύγουςSheldon και Caroline Keck οι οποίοι υπήρξαν πρωτοπόροι στη συντήρηση έργων τέχνης. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε όποιον συμβάλλει στην κατανόηση και εκτίμηση των επιτευγμάτων του έργου της συντήρησης. Η βράβευση της Ελλάδας έγινε στην Βιέννη στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 κατά την τελετή λήξης του διετούς παγκόσμιου Συνεδρίου του I.I.C.
Το βραβείο δόθηκε για τη συντήρηση και αποκατάσταση των Καρυάτιδων του νότιου τμήματος του Ερεχθείου με τη χρήση διεθνούς πρωτοποριακής τεχνολογίας λέιζερ. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης απονομής έγκειται στην επιτυχία του Μουσείου Ακρόπολης να δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να παρακολουθήσουν από κοντά τις διαδικασίες συντήρησης όπως είναι το λέιζερ που μέχρι πρόσφατα γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες στα εργαστήρια των ειδικών επιστημόνων. Έτσι, από τον Δεκέμβριο του 2010 περισσότεροι από δύο εκατομμύρια επισκέπτες παρακολούθησαν τις εργασίες των συντηρητών σε μια ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα επίδειξης καθαρισμού των Καρυάτιδων με λέιζερ, συμμετέχοντας έτσι σε μια ιστορικής σημασίας μουσειακή διαδικασία. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να απομονώσει ένα άγαλμα και τα προστατευτικά της πετάσματα εμποδίζουν την ακτινοβολία να βλάψει τον κόσμο που παρατηρεί τη διαδικασία σε μια οθόνη. Παράλληλα, το λέιζερ μπορεί να λειτουργεί σε δύο συχνότητες και να εκπέμπει ταυτόχρονα υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία.
Η καινοτομία έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση και των δύο δεσμών λέιζερ που δίνει τη δυνατότητα στον συντηρητή να αφαιρεί τους ρύπους με ακρίβεια από την επιφάνεια των Καρυάτιδων χωρίς να αποχρωματίζεται το αρχικό υπόστρωμα. Η διεθνής κοινότητα λοιπόν αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και το μόνο σίγουρο είναι οτι το Μουσείο Ακρόπολης μας επιφυλάσει πολλές ακόμα διακρίσεις στο μέλλον. Γιατί όχι άλλωστε; Παρά την καχυποψία για το αντίθετο, οι Έλληνες διαθέτουμε επιστημονικό προσωπικό, τεχνολογία και αγάπη για τον πολιτισμό, την ιστορία και τις αξίες μας. Αυτός είναι ο φάρος μας. Έτσι θα πορευτούμε και θα βγούμε από την τρικυμία!Source: e-charity.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου