-->

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΣΕΤΕ: Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται 3,3 δισ. ευρώ επενδύσεις τον χρόνο - Για τον Πολιτιστικό Τουρισμό χρειάζεται περαιτέρω αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών


ΣΕΤΕ: Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται 3,3 δισ. ευρώ επενδύσεις τον χρόνο

Κώστας Ντελέζος | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2013 19:48 |
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλά στο συνέδριο του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό

Σχεδόν 3,3 δισ. ευρώ ετησίως πρέπει να επενδύονται στον ελληνικό τουρισμό για κάθε ένα από τα επόμενα επτά χρόνια, ώστε έως το 2021 να έχει επιτευχθεί ο στόχος των 24 εκατ. διεθνών αφίξεων.

Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων επισκεπτών της Ελλάδας θα ανέλθει στα 750-800 ευρώ (από περίπου 600 ευρώ σήμερα), ενώ τα συνολικά άμεσα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν τα 31-33 δισ. ευρώ. Με την επίτευξη των στόχων αυτών, ο ελληνικός τουρισμός θα είναι σε θέση να συνεισφέρει περίπου το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Αυτά καταγράφει, μεταξύ άλλων, η μελέτη «Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021: ο Οδικός Χάρτης Υλοποίησης» που εκπόνησε η εταιρεία McKinsey για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την Τρίτη στην Αθήνα, στο 12ο συνέδριο του ΣΕΤΕ με θέμα «Τουρισμός και Ανάπτυξη».

Η μελέτη εστιάζει σε έξι βασικές κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες αναφέρονται ως τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού. Επιπλέον, καταγράφει μια σειρά από δευτερεύοντα προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία λειτουργώντας υποστηρικτικά θα βοηθήσουν προς την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων.


Οπως προκύπτει από τη μελέτη της McKinsey, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επενδύσει μέσα στα επόμενα επτά χρόνια συνολικά περίπου 22 δισ. ευρώ, ενώ και η πολιτεία θα πρέπει να συμβάλει στις επενδύσεις αυτές με επιπλέον πόρους από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2021.

Η μελέτη έχει ήδη καταγράψει το 70% του συνόλου των απαιτούμενων επενδύσεων. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για έργα τα οποία αφορούν τις υποδομές (καταλύματα, μεταφορές και υποστηρικτικές λειτουργίες), καθώς και την ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων στην περιφέρεια.

Εστιάζοντας στις ξενοδοχειακές κλίνες υπογραμμίστηκε ότι για να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, θα πρέπει οι 770.000 κλίνες που τώρα διαθέτει η χώρα να φτάσουν τις 900.000.

Ειδικότερα, οι έξι κεντρικοί άξονες στους οποίους επικεντρώνεται η μελέτη, αφορούν ισάριθμες μορφές τουρισμού οι οποίες είναι: Sun and Beach, Συνεδριακός Τουρισμός, City Break, Πολιτιστικός Τουρισμός, Ναυτικός Τουρισμός και Ιατρικός Τουρισμός.

Αναφορικά με το προϊόν Sun and Beach έγινε λόγος, μεταξύ άλλων, για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής. Για τον Συνεδριακό Τουρισμό επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να προωθηθούν οι υπάρχουσες συνεδριακές υποδομές. Για τις ολιγοήμερες διακοπές (City Break), τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η διοργάνωση εκδηλώσεων (πολιτιστικών κλπ), ενώ για τον Πολιτιστικό Τουρισμό χρειάζεται περαιτέρω αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών.

Για τον Ναυτικό Τουρισμό η Ελλάδα τονίστηκε ότι θα πρέπει να γίνει χώρα εκκίνησης της κρουαζιέρας, ενώ, τέλος, σε ό,τι αφορά τον ιατρικό τουρισμό τονίστηκε ότι θα πρέπει αποτελέσει ξεχωριστό προϊόν με αξιόπιστες υποδομές και υπηρεσίες.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, «ο στόχος για 24 εκατ. αφίξεις τουριστών έως το 2021 είναι απολύτως εφικτός, καθώς η Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο στον κόσμο». Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, «στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν συνολικά 1 εκατ. άμεσα και έμμεσα εργαζόμενοι στον τουρισμό, έναντι 680.000, σήμερα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, διατύπωσε την εκτίμησή του ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης, προσθέτοντας πως την επόμενη χρονιά θα υπάρξει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού σημείωσε πως στην κατανομή του νέου ΕΣΠΑ θα δοθεί προτεραιότητα στις υποδομές, ενώ με το νέο αναπτυξιακό νόμο προωθείται η αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων, λιμανιών και μαρίνων.

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι το 2014 «μπορεί να είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και την Ελλάδα». Παρουσιάζοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου για τον τουρισμό, είπε ότι πρόκειται για το νέο τουριστικό νόμο (νόμος 4179), το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, το νέο ΕΣΠΑ και την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου